Logo  
Rzecznicy Agencje Eksperci Eksperci Rzecznicy Agencje Firmy Zaloguj
Rzecznicy Agencje PR Firmy Eksperci Aktywność
rzeczników
Aktywność
firm
Aktywność
agencji PR
Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Rejestracja
Nowe hasło
Zamów reklamę w serwisie rzecznikprasowy.pl

       
 
 Sobota, 18 listopada 2017
 
Centrum prasowe dla rzeczników, biur prasowych, agencji PR i dziennikarzy.
Bezpłatne komunikaty prasowe do przedruku.
Zaloguj się!
BRANŻE
Wszystkie (43967)
AGD (205)
Biznes (4492)
Budownictwo (2125)
Dom (1503)
Dziecko (1173)
Edukacja (1719)
Elektronika (838)
Film (107)
Finanse (1595)
Internet (2450)
Komputery (2004)
Książki (196)
Kulinaria (911)
Kultura i sztuka (1182)
Media (603)
Moda i Styl (965)
Motoryzacja (1112)
Muzyka (245)
Nieruchomości (1002)
Ogród (146)
Oprogramowanie (2025)
Polityka (356)
Praca i kariera (925)
Prawo (914)
Reklama i PR (952)
RTV (192)
Sport (792)
Telekomunikacja (505)
Turystyka (1174)
Transport (495)
Uroda (509)
Wnętrze (816)
Zdrowie (1505)
Zwierzęta (75)
Życie (1236)
Inne (2623)
Dolnośląskie (237)
Kujawsko-pomorskie (1092)
Lubelskie (25)
Lubuskie (57)
Łódzkie (78)
Małopolskie (150)
Mazowieckie (1608)
Opolskie (22)
Podkarpackie (56)
Podlaskie (234)
Pomorskie (151)
Śląskie (376)
Świętokrzyskie (26)
Warmińsko-mazurskie (46)
Wielkopolskie (96)
Zachodniopomorskie (46)


Złota Strona Tygodnia

subskrybuj kanały RSS subskrybuj kanały RSS
Dodaj do Facebooka Facebook
Dodaj do Twittera Twitter

TAGI
 
 


LOSOWE REDAKCJE
 

Echo Miasta


www.auto.pl


Wprost


Warszawska Gazeta


Remedia


 
KOMUNIKATY TEKSTOWE

Prześwietlamy trendy. Modny olej kokosowy
Dodano: 13.11.2017, godzina: 22:25
Prześwietlamy trendy. Modny olej kokosowy
Rynek spożywczy często zaskakuje nas nowościami. W ostatnim czasie hitem stał się olej kokosowy wykorzystywany zarówno w branży kosmetycznej i spożywczej. Jak go mądrze i świadomie używać przygotowując swoje ulubione potrawy? Komu jest polecany i jakie ma właściwości odżywcze?

Różnice pomiędzy smalcem a olejem kokosowym

- Pod względem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych olej kokosowy w zasadzie nie różni się od… smalcu. Zwolennicy oleju kokosowego w dużej koncentracji nasyconych kwasów tłuszczowych upatrują jego głównej zalety, ponieważ nie utlenia się podczas obróbki termicznej. Co oczywiście jest prawdą. Warto się jednak zastanowić nad celowością jego wykorzystania na zimno – jako dodatek  do deserów czy koktajli. Zbyt duża zawartość NKT, w diecie może zwiększać ryzyko zawału serca i innych chorób układu krążenia – tłumaczy Remigiusz Filarski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Wartości odżywcze

Co ciekawe, o oleju kokosowym powinny zapomnieć przede wszystkim osoby będące na diecie redukcyjnej, bo produkt ten może zniweczyć trud w staraniach o smukłą sylwetkę. Wiele osób jest przekonanych co do jego właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych i spalających tkankę tłuszczową.  W rezultacie, zamiast spodziewanego spadku wagi należy się liczyć z… jej wzrostem z uwagi na zbyt duże spożycie tego produktu.

- Mała łyżeczka oleju kokosowego czyli ok. 15 g  dostarcza do organizmu 135 kcal oraz 15g tłuszczu. Dla porównania, duża łyżka oliwy z oliwek ma mniejszą masę, bo tylko 10g, i dostarcza 88 kcal oraz 10g tłuszczu. W przypadku oleju kokosowego są to jedynie nasycone kwasy tłuszczowe, a w przypadku oliwy głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, wykazujące działanie protekcyjne w stosunku do chorób układu krążenia – dodaje Radosław Majewski, żywieniowiec z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Trochę słów o działaniu…

Olejowi kokosowemu przypisane zostało też, zresztą całkiem słusznie, działanie antybakteryjne ze względu na zawarte w nim związki fenolowe. Jednak należy pamiętać, że takie same związki zawarte są w oleju lnianym i bawełnianym, a te dostarczą nam dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Zawsze należy mieć na uwadze, że zarówno te zawarte w oleju lnianym, bawełnianym jak i kokosowym w nadmiernych ilościach mogą mieć działanie niepożądane.

I na co się zdecydować?

- Generalnie więc owszem, polecamy olej kokosowy ale do pielęgnacji cery.... Jednak w diecie warto docenić nasz rodzimy olej rzepakowy. Do smażenia używajmy rafinowanego. Natomiast jako dodatek do potraw na zimno warto wybierać ten nierafinowany – reasumują zgodnie dietetycy z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Nie wszystko co jest aktualnie modne musi więc być zdrowe. Warto zachować  umiar i zdrowy rozsądek,  a wszystkie nowinki żywieniowe przeanalizować, przed wprowadzeniem ich do swojego jadłospisu i diety.

- Zawsze jednak warto skonsultować się ze specjalistą i nie opierać swojej wiedzy wyłącznie na obiegowych opiniach czy poradach wyczytanych w sieci – podsumowują eksperci.

Załą…czniki dostą™pne są… bezpłatnie dla zarejestrowanych rzeczników, dziennikarzy i wydawców mediów (portale, wortale, blogi, fora, prasa, radio, TV) oraz Internautów niezalogowanych, o ile rzecznik prasowy, agencja PR lub biuro prasowe nie zaznaczyli inaczej.
Nie masz konta? Zarejestruj się!

IMG 1

KOMENTARZE
Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz:

Ile to jest 10 + 5:


 

O AUTORZE
  
Centrum Dietetyki Stosowanej
cds-dieta.pl

Firma

Agencja Publicum
Agencja PR
 

INNE MATERIAŁY TEGO AUTORA
 
Dietetyczne słodycze – czy coś takiego w ogóle istnieje?Dietetyczne słodycze – czy coś takiego w ogóle istnieje?
Nietypowa wigilia firmowa? Zaproś dietetyka...Nietypowa wigilia firmowa? Zaproś dietetyka...
Fakty i mity na temat naturalnych suplementów dietyFakty i mity na temat naturalnych suplementów diety
Wakacje to najlepszy czas na odchudzanieWakacje to najlepszy czas na odchudzanie
Centrum Dietetyki Stosowanej uruchamia franczyzęCentrum Dietetyki Stosowanej uruchamia franczyzę
 
Zobacz wszystkie »

PODOBNE KOMUNIKATY
 
Zdrowe zakupy… dzięki innowacyjnej aplikacji
 
Treningi zaczynają się po pięćdziesiątce. Mrs. Sporty zaprasza panie... i tylko panie
 
Dietetyczne słodycze – czy coś takiego w ogóle istnieje?
 
Nietypowa wigilia firmowa? Zaproś dietetyka...
 
FCMed testuje innowacyjną technologię leczenia schorzeń ręki