Logo  
Rzecznicy Agencje Eksperci Eksperci Rzecznicy Agencje Firmy Zaloguj
Rzecznicy Agencje PR Firmy Eksperci Aktywność
rzeczników
Aktywność
firm
Aktywność
agencji PR
Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Rejestracja
Nowe hasło
Zamów reklamę w serwisie rzecznikprasowy.pl

       
 
 Poniedziałek, 26 sierpnia 2019
 
Centrum prasowe dla rzeczników, biur prasowych, agencji PR i dziennikarzy.
Bezpłatne komunikaty prasowe do przedruku.
Zaloguj się!
BRANŻE
Wszystkie (46498)
AGD (207)
Biznes (4848)
Budownictwo (2135)
Dom (1536)
Dziecko (1236)
Edukacja (1799)
Elektronika (907)
Film (113)
Finanse (1729)
Internet (2765)
Komputery (2300)
Książki (215)
Kulinaria (989)
Kultura i sztuka (1218)
Media (612)
Moda i Styl (1001)
Motoryzacja (1157)
Muzyka (259)
Nieruchomości (1007)
Ogród (147)
Oprogramowanie (2286)
Polityka (368)
Praca i kariera (967)
Prawo (926)
Reklama i PR (972)
RTV (195)
Sport (834)
Telekomunikacja (519)
Turystyka (1187)
Transport (513)
Uroda (513)
Wnętrze (818)
Zdrowie (1681)
Zwierzęta (80)
Życie (1359)
Inne (2661)
Dolnośląskie (242)
Kujawsko-pomorskie (1181)
Lubelskie (25)
Lubuskie (57)
Łódzkie (79)
Małopolskie (151)
Mazowieckie (1623)
Opolskie (23)
Podkarpackie (58)
Podlaskie (236)
Pomorskie (153)
Śląskie (393)
Świętokrzyskie (26)
Warmińsko-mazurskie (46)
Wielkopolskie (100)
Zachodniopomorskie (46)


Złota Strona Tygodnia

subskrybuj kanały RSS subskrybuj kanały RSS
Dodaj do Facebooka Facebook
Dodaj do Twittera Twitter

TAGI
 
 


LOSOWE REDAKCJE
 

dom.pl, modny-dom.pl


sensors


swiatimedia


Głos Wielkopolski


DGP


 
KOMUNIKATY TEKSTOWE

Współczesne Wyzwania Dietetyka – relacja z konferencji
Dodano: 16.04.2019, godzina: 15:34
Współczesne Wyzwania Dietetyka – relacja z konferencji
13 kwietnia w Warszawie odbyła się I Konferencja Naukowa Instytutu Edukacji Żywieniowej. O Współczesnych wyzwaniach dietetyka dyskutowało ponad 20 prelegentów oraz gości specjalnych. Wydarzenie zgromadziło blisko 400 uczestników, którzy brali w nim udział na żywo lub śledząc transmisję online.

6 wykładów ekspertów, 3 praktyczne warsztaty oraz 3 debaty z uczestnikami – oto, co czekało na dietetyków, którzy wzięli udział w sobotniej konferencji w budynku Uniwersytetu SWPS. Podczas spotkań rozmawiano m.in. o żywieniu osób z zespołem jelita nadwrażliwego, pacjentów onkologicznych i kardiologicznych.

– Styl życia populacji Polski pozostawia wiele do życzenia, jeżeli chodzi o troskę o układ krążenia. Rosnąca epidemia otyłości – choroby dietozależne oraz cywilizacyjne – sprzyja występowaniu zgonów spowodowanych zawałem lub udarem. Zmiana nawyków żywieniowych jest kluczowa dla zmniejszenia umieralności na choroby układu sercowo-naczyniowego – mówił podczas swojego wystąpienia prof. Marek Naruszewicz.

Eksperci poruszali także zagadnienia związane z dietetyką sportową, nowoczesną diagnostyką, dietami eliminacyjnymi czy wsparciem psychologicznym.

– Dietoterapia chorób onkologicznych opiera się nie tylko na zastosowaniu odpowiednich zabiegów żywieniowych. Bardzo ważną rolę pełni także aspekt psychologiczny podczas pracy z chorym. Zrozumienie oraz rozmowa mogą poprawić efekty leczenia nie tylko szpitalnego, ale także psychicznego – stwierdziła jedna z ekspertek debaty. 

Prelegenci pochylili się ponadto nad czysto prawnymi aspektami wykonywania zawodu dietetyka. 

–  Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się debata dotycząca regulacji zawodu dietetyka – mówi Marzena Lamont, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej.  – Zamierzamy kontynuować ją na kolejnych konferencjach, wspierając w działaniach Związek Zawodowy Dietetyków i Żywieniowców.

To właśnie kwestia prawna jest jednym z większych wyzwań, z jakimi musi mierzyć się polskie środowisko dietetyczne. Nasze przepisy pozwalają bowiem prowadzić terapię osobom bez odpowiednich kwalifikacji, co niesie za sobą spore zagrożenia dla zdrowia, a w skrajnych przypadkach, nawet dla życia pacjentów. Takie spotkania to kolejny mały krok w kierunku zmian na lepsze.

– Zdecydowanie możemy powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni z konferencji, tak jak i nasi odbiorcy, co uznajemy za duży sukces! Zaproszeni goście podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem, a po wydarzeniu uczestnicy podkreślali wartość merytoryczną prezentowanych treści – podsumowuje Marzena Lamont, organizatorka Konferencji.

Instytut Edukacji Żywieniowej to organizacja, w skład której wchodzi zespół ekspertów z dziedziny dietetyki. Oferuje szkolenia online, a także ogólnopolskie konferencje naukowe, podczas których poruszane są najbardziej aktualne zagadnienia związane z żywieniem. Kolejna planowana jest już w listopadzie.

Załą…czniki dostą™pne są… bezpłatnie dla zarejestrowanych rzeczników, dziennikarzy i wydawców mediów (portale, wortale, blogi, fora, prasa, radio, TV) oraz Internautów niezalogowanych, o ile rzecznik prasowy, agencja PR lub biuro prasowe nie zaznaczyli inaczej.
Nie masz konta? Zarejestruj się!

IMG 2

KOMENTARZE
Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz:

Ile to jest 1 + 7:


 

O AUTORZE
  
Instytut Edukacji Żywieniowej
https://kcalmar.com

Firma

Agencja Publicum
Agencja PR
 

INNE MATERIAŁY TEGO AUTORA
 
Współczesne Wyzwania Dietetyka – pierwsza tego typu konferencja w PolsceWspółczesne Wyzwania Dietetyka – pierwsza tego typu konferencja w Polsce
 
Zobacz wszystkie »

PODOBNE KOMUNIKATY
 
Jak zamienić chwilowy zapał w regularną, zdrową dietę?
 
Czy „light” to naprawdę „light”?
 
Nowy sushi bar w Szczecinie
 
Polski duet egzotyczny
 
Noc Sushi w Grudziądzu